Την 16.08.2015 με ευθύνη του συλλόγου του Χωριού Ζυγός Άρτας, έγινε δειγματοληψία νερού από:
το δίκτυο ύδρευσης του χωριού (από το διπλανό χωριό Διάσελο από γεώτρηση, βάθους 80 μέτρων –δείγμα
1) την κεντρική βρύση του χωριού (Παλιόβρυση-δείγμα
2) την πηγή στα Κουβάσιλα (δείγμα
3) Οι χημικές αναλύσεις των κύριων ανιόντων και κατιόντων, πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας, της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, οι μετρήσεις των βαρέων μετάλλων πραγματοποιήθηκαν σε Φούρνο Γραφίτη Ατομικής Απορρόφησης και μέσω του οργάνου της επαγωγικής μεθόδου συνδυαστικής φασματομετρίας μάζας-πλάσματος (ICP-MS) στο Εργαστήριο Μεταλλουργίας της ίδιας σχολής.
Από τις αναλύσεις των δειγμάτων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Tα τρία δείγματα παρουσιάζουν ασβεστομαγνησιούχο όξινοανθρακικό (Mg-Ca-HCO3) υδροχημικό τύπο, που δικαιολογείται από το γεωλογικό περιβάλλον της περιοχής.
Oι τιμές του pH, εμφανίζουν διακυμάνσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τιμές κρίνονται αποδεκτές σύμφωνα με τα όρια ποσιμότητας.
Το δείγμα 1 (Δίκτυο), εμφανίζεται αλκαλικό (7,87),
Το δείγμα 2 (Παλιόβρυση), εμφανίζει σχεδόν ουδέτερο pH (7,04)
To δείγμα 3 (Πηγή), εμφανίζει ελαφρώς αλκαλικές τιμές pH (7,42)
Η ηλεκτρική αγωγιμότητα και στα τρία δείγματα εμφανίζεται χαμηλή και μέσα στα επιτρεπτά όρια ποσιμότητας.
Η συγκέντρωση διαλελυμένου οξυγόνου και στα τρια δείγματα εμφανίζεται αυξημένη (>10 mg/l), που σημαίνει πλούσια τροφοδοσία και ανανεούμενα νερά.
Το δυναμικό οξειδοαναγωγής και στα τρια δείγματα καταγράφηκε υψηλό, πιθανότατα λόγω και της παρουσίας υψηλών συγκεντρώσεων οξυγόνου.
΄Οσον αφορά στην σκληρότητα των νερών, το πρώτο δείγμα, από το δίκτυο, εμφανίζεται μέτρια σκληρό, ενώ στα άλλα δυο δείγματα,τα νερά χαρακτηρίζονται ως σκληρά. Ενώ και στα τρια δείγματα η σκληρότητα οφείλεται στην παρουσία των ανθρακικών σχηματισμών, στην περιοχή. Οι συγκεντρώσεις των κύριων ανιόντων και κατιόντων, που περιγράφονται στον πίνακα 1, δεν υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα νομοθετημένα όρια ποσιμότητας. Οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και μεταλλοειδών (Αs,Cr,Cd,Fe,Mn,Ni,Mo, Cu,Co,Ba),δεν υπερβαίνουν σε κανένα δείγμα τις ανώτατες αποδεκτές τιμές για ποσιμότητα.
Σύμφωνα με το διάγραμμα Durov (Εικόνα 1), στα νερά από τα κατιόντα επικρατεί το Ca++ και από τα ανιόντα τα όξινα ανθρακικά. Πρόκειται για φρέσκα νερά φυσικής τροφοδοσίας, που κατεισδύουν σε ασβεστολίθους και άλλα ανθρακικά πετρώματα.
Σύμφωνα με το διάγραμμα Piper (Εικόνα2), τα νερά χαρακτηρίζονται φυσικά γαιοαλκαλικά – οξυανθρακικά νερά, υδροχημικού τύπου Ca–Mg–HCO3. Πρόκειται για φρέσκα νερά εμπλουτισμού.
Σύμφωνα με το διάγραμμα Richards (Εικόνα 3), τα νερά στην περιοχή έρευνας ταξινομούνται στην κλάση C2S1: Μέτριος κίνδυνος αλατότητας, ποιότητα νερών καλή μέχρι μέτρια. Χρησιμοποιείται με προφύλαξη σε εδάφη που δεν αποστραγγίζονται καλά.
Γενικώς τα νερά στα τρία δείγματα που εξετάστηκαν, στις σχετικές παραμέτρους για τις οποίες μετρήθηκαν, κρίνονται πολύ καλής ποιότητας. Για την καταλληλότητα τους για ύδρευση, είναι απαραίτητη και η αντίστοιχη μικροβιολογική ανάλυση των νερών.
Eλένη Βασιλείου
Δρ., M.Sc., Μηχανικός Μεταλλείων
Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Ε.Μ.Π.